Katrin Tilkkukauppa -blogi

Käsityöohjeita ompeluun, tilkkutöihin ja kukkaronvalmistukseen.

Search

Silityslaudan päällinen -ohje

Ompelu ja vaatehuolto on mukavampaa toimivilla ja kauniilla välineillä. Näytän sinulle kuinka helposti voit ommella uuden päällisen silityslautaasi.

Viime viikolla ompelin ompelukoneeseen uuden neulatyynyn ja tein siihen myös ohjevideon. Olethan jo käynyt katsomassa?
Nyt on silityslaudan vuoro uudistua.


Tykkään käyttää pöydällä pidettävää pientä silityslautaa. Silityslaudassa on koukku rispustamista varten ja kääntyvät jalat joten sitä voi säilyttää pienessä tilassa ja kuljettaa helposti mukana kursseilla. Suuria kankaita ja tuotteita silittäessä isompi omilla jaloillaan seisova silityslauta on toki kätevämpi. Ison laudan päällisen voi ommella tällä samalla ohjeella. 

Ostin tämän silityslaudan Ikeasta vuosia sitten, mutta nykyään samanlaisia on saatavana monesta muustakin paikasta.
Kaikille näkemilleni pöytäsilityslaudoille on yhteistä, että niissä on ostaessa liian ohuet pehmusteet. Varsinkin tilkkutöissä saisi olla hieman pehmeämpi alusta, jotta rauta ei kiillota kangasta saumanvarojen kohdalta.

Silityslaudassa pitää olla sopivasti pehmustetta


Suosittelen siis laittamaan lisäpehmustetta. Omaan lautaani olen laittanut on kaksinkertaisen pehmikehuovan. Pehmikehuopa on materiaaliltaan 100% polyesteriä ja se on tarkoitettu silityslautoihin, pannunalusiin, patakintaisiin sekä muihin lämpöeristettä vaativiin kohteisiin.

Lue lisää:
Pehmikehuopa
Salmiakkiboordi
Patalappuja jämätilkuista


Tehokkaalla höyryraudalla silittäessa silityslaudan kangas kostuu ja kuivuu monta kertaa. Vaikka rautaan laitettu vesi onkin puhdasta, niin silityslaudan suojakankaaseen saattaa jäädä ikävän näköisiä tummareunaisia läikkiä. Useimmiten läikät eivät lähde pois edes pyykkikoneessa, koska ne ovat palaneet suojakankaaseen kiinni. Suojakankaassa olevat läikät eivät todennäköisesti tartu silitettävään kankaaseen, mutta siisteillä välineillä on paljon mukavampi puuhastella. En siis yrittänytkään pestä vanhaa kangasta, vaan ompelin uuden ja paljon kivemman näköisen päällisen aiheeseen sopivasta silitysrauta-kankaasta.

Miksi silityslaudan suojus likaantuu

Likaläikät voivat johtua useammastakin syystä, mutta kokemukseni mukaan yksi merkittävä syy on se että silitysraudassa säilytetään jatkuvasti vettä ja raudan putkistoihin kertyy kalkkia. Kalkkikertymät tummuvat (paistuvat) ajan myötä kun silitysrautaa pidetään kuumana. Sitten joku kaunis päivä rauta ruikkaa möhnät pihalle, useimmiten juuri silloin kun sitä vähiten toivoisi. Ruosteensekainen kalkkimöhnä saattaa pilata silitettävän kankaan tai tuotteen lopullisesti.
Jos siis haluat pitää silityslaudan suojuksen siistinä sekä silittää huoletta arvoikkaita materiaaleja niin muista pitää hyvää huolta myös silitysraudastasi.

Silitysrautaa kannattaa huoltaa säännöllisesti


Useimmissa nykyaikaisissa silitysraudoissa on kalkinpoisto-ohjelma. Sitä kannattaakin käyttää säännöllisesti, jotta kalkkia ei pääse kertymään. Lisäksi rauta kannattaa säilyttää tyhjänä ja pystyssä. Jos raudassasi ei ole kalkinpoisto-ohjelmaan, voit kokeilla etikaa Marttojen neuvomalla 
tavalla.

Näin ompelet silityslautaan uuden päällisen

Käännä lauta selälleen ja avaa kiristysnyörin solmu nätisti. Älä siis leikkaa nyöriä poikki, koska ohut ja kestävä nyöri kannattaa käyttää uudelleen.Suorista vanha päällinen ja käytä sitä kaavana kun leikkaat uuden päälliskankaan. Uuteen päälliseen tehdään nyörikuja, joten lisää kujaa varten 2,5cm päärmevara. Päällinen voi olla hieman isompi kuin alkuperäinen, koska kaikki ylimääräinen kiristyy laudan alapuolelle piiloon. Älä kuitenkaan tee niin isoa, että jalkojen käyttö hankaloituu.

Ompele laudan päällisen ympärille n. 2cm:n levyinen päärme. Kaarevissa kohdissa voit vekittää kujan nuppineuloilla kuvan mukaisesti. Ompele taite ensin suoralla ompeleella. Muista jättää pujotusaukko samaan kohtaan kuin se oli alkuperäisessä päällisessä.


Ompele vielä siksakki suoran ompeleen vasemmalle puolelle jotta kankaan reuna ei lähde rispaantumaan.


Pujota nyöri kujaan hakaneulan avulla.


Aseta laudan runko pehmikehuopineen paikoilleen ja kiristä nyöri tiukalle.


Sido nyöriin solmu ja rusetti, mutta älä tee umpisolmua jotta voit taas seuraavalla kerralla hyödyntää saman nyörin uuteen päälliseen. 


Lue lisää: Ompelijan silityslautaan sopivia kankaita


Valmista tuli, kyllä nyt kelpaa silittää;-)

Olisi kiva nähdä minkälaisen silityslaudanpäällisen ompelit

Katrin Tilkkukaverit -facebook ryhmässä voit jakaa kokemuksia ja valokuvia ohjeillani tehdyistä tuotteista. Jos tägäät Tilkkukaupan somejulkaisuusi tai blogiisi, niin käyn mielelläni katsomassa. Kerro kommenteissa mistä tägäyksesi löytyy jotta myös blogin lukijat voivat käydä vilkaisemassa;-) Instagram tarinoihin julkaistut kuvat jaan Tilkkukaupan tarinoissa.

Liity ryhmään: Katrin tilkkukaverit


Tilkkukaupan Katri


Jos tykkäsit ohjeesta, voit jakaa sen myös kavereille alla olevista painikkeista. Kiitos!